آزمایشات

مورد استفاده
1.ارزیابی مبتلایان به زخمهای پپتیک.2.بررسی بیماران مبتلا به آکلروهیدریا ( نقص در تولید اسید معده) و آنمی پرنیشیوز.3.بررسی بیماران مشکوک به سندرم زولینجر الیسون یا سندرومZE.
4.تشخیص گاسترینوما.
نام روش اندازه گیری
ٍElisa & RIA
نام های مشابه
گاسترین
نوع نمونه
سرم-پلاسما
حجم نمونه
1 میلی لیتر
کمترین حجم نمونه
0.5 میلی لیتر
نگهداری نمونه
"3 روز در دمای 8 -2 c˚ ، یک ماه در20- c˚"
حمل و نقل نمونه
در 8 -2 c˚ یا 20- c˚
نیازهای همراه نمونه
نوع نمونه روی ظرف نمونه و برگه درخواست حتماً قید شود.
اطلاعات لازم از بیمار
گاسترینوما
معیار رد نمونه
"حجم کم، همولیز،ایکتریک،لیپمیک"
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری
1.به مدت 12- 8 ساعت ناشتایی قبل از نمونه گیری لازم می باشد. نوشیدن آب مانعی ندارد.
2.افرادی که الکل مصرف می نمایند می بایست 24 ساعت قبل از انجام آزمایش از مصرف الکل خودداری نمایند.
3.به منظور انجام آزمون تزریق کلسیم (Calcium Infusion simulation Test)، 15 mg گلوکونات کلسیم را به صورت داخل وریدی تزریق می کنند. سپس سطح گاسترین سرم قبل از تزریق، با نمونه هایی که هر یکساعت یکبار تا 4 ساعت گرفته می شود مقایسه می گردد.
4.به منظور انجام آزمون سکرتین (Secretin challenge Test)، 2unit/kg procine secretin را داخل وریدی تزریق نمایید. سطح گاسترین سرم قبل از تزریق و سپس در فواصل 2، 5، 10، 15 و 20 دقیقه اندازه­گیری می شود.
اطلاعات بالینی
گاسترین یک هورمون پپتیدی با زیر واحد های اسید امینه ای است.این هورمون در دستگاه گوارشی تولید و محرک همین دستگاه می باشد به طوری که شرایط را برای هضم اولیه مواد غذایی فراهم میکند.ساختار ان از متنوع ترین هورمون ها می باشد به خصوص که برخی از انها روی اسیدامینه تیروزین خود سولفاته می باشند. محرک ترشح ان وجود مواد پروتئینی در دستگاه گوارشی است ونیز تحت اثر شدت اسیدیته معدی ترشح ان مهار میشود.اندازه گیری این هورمون در برخی از اختلالات مثل گاسترینوما کاربرد دارد مقدار این هورمون در سنین مختلف متفاوت میباشد به طوری که با افزایش سن مقدار آن در سرم افزایش می یابد و اندازه گیری هورمون برای تشخیص بیماریها بر اساس سن افراد صورت میگیرد.
مقادیر مرجع
Adults : Up to 95
Children : Up to 60
واحد:Pmol/L
تفسیر
گاسترین توسط سلول­های نورواندوکرین G که در آنتروم معده و گاهی سایر مناطق دستگاه گوارش قرار دارند ترشح می­شود. گاسترین سبب ترشح اسید معده و رشد سلول­های شبه انتروکرومافین مترشحه هیستامین، در مخاط معده می­شود که در هیپرگاسترینومی مزمن این سلول­ها دچار هیپرپلازی می­شوند. از نظر بالینی، اندازه­گیری گاسترین به منظور تشخیص تومورهای کارسینوئید مترشحه گاسترین (گاسترینوما) انجام می­گیرد. شایع­ترین محل گاسترینوما در دئودنوم یا پانکراس بوده که سبب سندرم زولینگر – الیسون (ZE) می­شود. کارسینوئیدهای معده همراه با گاستریت مزمن آتروفیک و بصورت اسپورادیک (نادر) هم اتفاق می­افتند. سلول­های G به ندرت ممکن است در غدد لنفاوی هم یافت شوند.ترکیبی از افزایش گاسترین همراه با افزایش اسیدیته معده در هیپرپلازی اولیه سلول G هم اتفاق می­افتد که افتراق آن از سندرم زولینجر الیسون (ZE) سخت می­باشد. سایر بیماریهایی که گاسترین سرم در آنها افزایش می­یابد عبارتند از گاستریت آتروفیک، کم خونی پرنشیوز، سندرم پس از واگوتومی، به دنبال رزکسیون روده باریک، نارسایی کلیه و سیروز.
احتیاط ها
·بلع غذای غنی از پروتئین می­تواند منجر به یک افزایش 2 تا 5 برابری سطح طبیعی در گاسترین سرم شود.
·در بیماران دیابتی که انسولین دریافت می­کنند ممکن است بطور کاذب سطوح گاسترین افزایش یافته باشد.
·داروهایی که ممکن است سطح گاسترین سرم را افزایش دهند عبارتند از آنتی اسیدها، عوامل بلوک کننده H2 مثل رانی­تیدین و مهار کننده­های پمپ هیدروژن (امپرازول).
·داروهایی که ممکن است سبب کاهش سطوح گاسترین شوند عبارتند از آنتی کولینرژیک­ها، ضد افسردگی­های سه حلقه­ای و آتروپین.
·جراحی زخم پپتیک موجب پیدایش محیط قلیایی می گردد که خود قویترین محرک ترشح گاسترین است.
·قهوه، آمینو اسیدهای خوراکی و نمک ها خوراکی کلسیم دار همچون کربنات کلسیم و کلرید کلسیم و کاتکول آمین ها ( اپی نفرین، نوراپی نفرین و دپامین) منجر به افزایش سطح گاسترین می گردد.
روز و زمان انجام آزمایش
یکشنبه
مدت زمان انجام آزمایش
10 روز


65252815
65227316
شهریار - خيابان وليعصر - بالاتر از میدان امام خمینی - جنب پارک کودک - پاساژ مظفری سابق - طبقه دوم

 

در محیط آزمایشگاه تا حد ممکن وسایل اطرافتان را لمس نکنید.

بعد از انجام آزمایشات حتما دست هایتان را ضدعفونی کنید.

 حتما ماسک همراه داشته باشید.

 

شنبه تا چهارشنبه7 صبح الی 6:30 عصر
پنجشنبه ها7 صبح الی 5 عصر
کلیه حقوق این وبسایت محفوظ و متعلق به آزمايشگاه پاتوبيولوژي دکتر فروهر می باشد.
طراحی شده توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار