مورد استفاده
متابولیسم و ساخت کربوهیدراتها پروتئین ها و اسیدهای نوکلوئیک به منیریم وابسته است.ارزیابی سطح منیزیم در بیماران قلبی حائز اهمیت است
نام روش اندازه گیری
Photometric
نام های مشابه
Magnesium
نوع نمونه
سرم-پلاسما-ادرار 24 ساعته و رندم
حجم نمونه
600 میکرولیتر
کمترین حجم نمونه
300 میکرولیتر
نگهداری نمونه
7 روز در دمای 8 -2 درجه سانتیگراد ، 3 ماه در20- c˚"
حمل و نقل نمونه
در 8 -2 c˚ یا 20- c˚
نیازهای همراه نمونه
نوع نمونه روی ظرف نمونه و برگه درخواست حتماً قید شود.
اطلاعات لازم از بیمار
بیماری قلبی
معیار رد نمونه
زمانيكه نمونه هموليز ، ايكتريك شديد ، ليمپيك شديد باشد نمونه قابل قبول نمي باشد .
آمادگی لازم قبل از نمونه گیری
نیاز به آمادگی خاصی ندارد.
اطلاعات بالینی
منیزیم یک فلز قلیایی است . کوفاکتور اصلی در واکنش های مهم آنزیمی بوده و به عنوان بخش ثابت متالوآنزیم ها یا فعال کننده ها نقش دارد . عمدتاً در استخوان و عضلات متراکم است . جذب منیزیم در روده باریک با مکانیسم ناشناخته ایی انجام می شود جذب آن غیر وابسته به ویتامین D است اما تحت تاثیر مقادیری از کلسیم ، فسفات ، پروتئین و الکتوز یا الکل واضح می شود . عمده منیزیم در پلاسما(60-70% ) به صورت یون آزاد یا اشکال کمپلکس با وزن مولکولی کم و باقیمانده با آلبومین متصل است . بیشتر Mg به مولکول های ATP متصل می شوند و برای فسفوریلاسیون ATP ( منبع اصلی انرژی بدن ) ضروری می باشند . عملکرد بسیاری از اندام ها از جمله بافت عصبی عضلانی هم به Mg وابسته است . کنترل سطح Mg در بیماران قلبی ضروری می باشد . سطح پایین Mg ممکن است تحریک پذیری قلب را افزایش دهد و آریتمی های قلبی را وخیم تر کند . هایپر منیزیمی هدایت عصبی عضلانی را به تاخیر می اندازد که به صورت آهسته شدن هدایت قلبی کاهش رفلکس تاندون عمقی ظاهر می شود . سطوح عناصر داخلی بدن مانند Ca , Ng , K ارتباط نزدیکی با هم دارند .
تفسیر
بار الکتریکی داخل سلولی باید ثابت بماند . وقتی که سطح یکی از این عناصر دارای بار الکتریکی مثبت پایین باشد ، عنصر دارای بار الکتریکی مثبت دیگر به فضای داخل سلولی کشیده می شود تا بار الکتریکی خنثی بماند . بنابراین سطوح خارج سلولی و خونی آن کاهش می یابند . کاهش کلی یکی از عناصر در بدن موجب کاهش خونی نسبی در سایر عناصر می شود. Mg ارتباط نزدیکی با Ca دارد و جذب روده ایی Ca را افزایش می دهد . Mg پاسخ می دهد .
احتیاط ها
• دقت کنید تا هنگام خونگیری نمونه خون همولیز نشود. منیزیم یونی درون سلولی است و همولیز گلبول های قرمز باعث آزاد شدن مقادیر زیادی Mg به درون خون می شود و سطح آن را به طور کاذب افزایش می دهد .
موارد افزایش Mg :
• نارسایی کلیه : Mg توسط کلیه ها دفع می شود . در آخرین مرحله نارسایی کلیه ، دفع Mg کاهش می یابد و در خون تجمع می یابد.
•بیماری آدیسون : آلدوستون باعث افزایش دفع Mg می گردد . با کاهش آلدوسترون از دفع Mg هم کاسته می شود .
• خوردن داروهای آنت اسید یا نمک های حاوی Mg : Mg از روده جذب می شود و سطح خونی آن افزایش می یابد.
•هایپو تیروئیدی
موارد کاهش Mg :
•سوء جذب
•سوء تغذیه
روز و زمان انجام آزمایش
هر روز